We nemen je mee achter de schermen bij Speelmakers. Een inkijk in wat we doen én waarom we dat doen. Laat je inspireren om zelf aan de slag te gaan of met ons samen te werken.
'Mama... doe je mee?' of 'Papa... wat gaan we doen?' Heb je het gevoel dat je kind moeilijk tot zelfstandig spelen kan komen?
Het geheim? Maak een speelsetting! Met een meubel, wat speelgoed en materiaal dat je in huis hebt. Je kinderen zijn zo vertrokken en jij zet een stap achteruit. We geven je 12 concrete ideeën, met 1 eenvoudige tafel!
In het project 'leren op de werkvloer' ondersteunden we in opdracht van VVSG en samen met oMvorming 16 lokale besturen rond 'educatieve ondersteuning'. We gingen aan de slag met onthaalouders en kinderdagverblijven. Een begeleiding richting speelsere interactie met kinderen, nieuwe ideeën om kinderen te prikkelen én taalstimulering. Bekijk de video met de prikkelende resulaten van deze trajecten!
Met onze speelse online leermodules voor kindbegeleiders kan je zo aan de slag. Wist je dat we er eentje maakten over speelimpulsen, over tijdelijke speelssettings en speeltalent? Helemaal Speelmakers-stijl, maar dan bij je thuis. Ervaringsgericht, plezant en leerrijk!
Zie je hoe je kind tijdens het spelen soms dezelfde handelingen herhaalt? Op en af - in en uit - heen en weer vervoeren- ... Speelschema's zijn het speelDNA van je kind en ideaal om als ouder te stimuleren!
Ik zag hoe mijn dochter de keukenlade open en dicht deed. En nog eens, en nog eens. Vlak daarna haalde ze er alle plastiek potjes uit. Ik hoorde mezelf zeggen 'stop daarmee!'
“Mogen we naar buiten?” “Nee, het regent.” Einde gesprek en kinderogen vol onbegrip. Nochtans hunkeren die kinders van jou naar buiten spelen. Lopen en ravotten, springen en rollen, zingen en roepen! Je vindt buiten zoveel meer kansen en ruimte dan gewoon binnen. (En als je 1000uurdedeuruit wilt, dan ga je toch òòk eens je neus moeten buitensteken als het regent!). Speelconsulenten Bart en Amke vertellen waarom buitenspelen tijdens slecht weer òòk een keigoed idee is!
Is het vaak een strijd om je kinderen te laten opruimen? Ligt het speelgoed overal, zelfs al na enkele minuten spelen? Veel moeite voor weinig effect? Toch maar zelf doen dan, na veel pogingen?
Met 1 veeg onder de zetel komen altijd weer stukken speelgoed boven. Op een kwartier tijd kunnen de kinderen een massa speelgoed bovenhalen, en er vooral weinig mee doen. Doorheen de jaren neemt het speelgoed hier altijd maar meer kasten en bergruimte in. En binnenkort komt de Sint er weer aan, ze zijn hun verlanglijstjes aan het maken… Hebben ze niet al zoveel?
Laat je kind buiten eens goed ravotten, en er gaat een nieuwe wereld voor hem open. Buiten is er meer plaats, zijn er massa’s meer mogelijkheden én meer zuurstof. Maar wij moederkes en vaderkes zien buiten vooral ook méér risico’s.
1000UurDeDeurUit? Amke Bailleul, speelconsulent bij Speelmakers, to the rescue! Ze heeft één missie: overal in de wereld kinderen aanzetten tot spelen, het liefst van al in de buitenlucht. Alle tips & tricks om die 1000 uur te overleven, vind je hieronder. Kleine disclaimer: je kinderen zullen niet de enige zijn die afscheid moeten nemen van hun fleecedekentje en de televisie, sorry!
't Is tof in den hof voor je kinderen! Ook op herfstige dagen. Misschien net dan zelfs nog meer. Want door de regen en het vallen van de bladeren valt er heel wat meer te plodderen in de tuin dan op een droge zomerdag wanneer dat klein klein kleuterke moeders bloemekes niet mag afplukken. Euhm, horen we jullie al denken, moet ik heel mijnen hof dan maar laten omploegen door mijn kinders? Euhm, neen. We leggen je uit hoe dan wel!
Mogen kinderen wel nog vuil worden? Even geleden kwam deze vraag op een vorming naar boven. Na wat brainstormen komt plots het idee: we richten een sponzenbroekskesfront op!
... dankzij het Vormingsfonds van VVSG. Benieuwd welke vormingen we kunnen geven?
Knutselen en creatief bezig zijn is vaak een torenhoog cliché. Een voorbeeld opzoeken en dat exact namaken. Om dan het 'werkje' mooi tentoon te stellen. Of kan het toch beter? Wat als we knutselen zouden zien als je eigen speelwereld bouwen, creatief denken en materiaal combineren? Hoe kan je daar als ouder op inzetten?
Word expert in het spelen van kinderen en verhoog ingrijpend de kwaliteit van je kinderopvang! Deze digitale opleiding van Speelmakers* dompelt je op een unieke manier onder in de speelwereld van kinderen. Op ons menu: Een sterke visie op het spelen van kinderen, concrete vertaling naar je eigen praktijk en handvaten om je team mee te nemen in je verhaal.
Op 1 dag bouwden we een geweldige buitenkeuken in de kleuterschool van Meldert. We gingen met herbruikbare en duurzame materialen aan de slag. De kinderen vlogen letterlijk op de potten en pannen!
Samen materialen ontdekken en experimenteren met heel wat ideeën in de buitenschoolse kinderopvang van Boortmeerbeek. Bij procesgericht knutselen staat de beleving en het knutselplezier centraal.
“De kaders rond spelen en vrije tijd hebben me aan het denken gezet. Voor mijn team was het heel verhelderend om zo te werken. Dat heeft intussen veel in beweging gezet.”
Elise – Coördinator Brede school, stad GentSamen met ouders, kinderen en buurtbewoners ontwerpen we speelse voortuinen: een tipi, buitenkeuken of hangmat: alles kan! Kinderen gaan sneller bij elkaar spelen in deze veilige overgangszone tussen thuis en buurt. Een project in samenwerking met Kind en Samenleving.
Van de leerkracht fysica tot de juf van de instapklas: meer dan 80 leerkrachten denken mee over vergroening van de speelplaats op Campus GO! in Zelzate. Het resultaat: een visietekst én een praatplan om mee aan de slag te gaan. In samenwerking met de provincie Oost-Vlaanderen.
Met alle verantwoordelijken van de kinderopvang van stad Gent denken we na over hun speelvisie: waar staan we voor? En vooral: hoe krijg je hier als speelse inspirator je hele team in mee? Een sessie op beleidsniveau die nog lang bleef plakken.
“Verandering brengt weerstand? Dat is dan zonder Bart gerekend. Aanstekelijk enthousiasme, een oneindige stroom aan voorbeelden en toch een duidelijk doel... "Speelmakers zijn een perfecte mix tussen theorie en praktijk!" Tijdens dit traject in de buitenschoolse opvang in Bornem werken we aan meer speelkansen: een sterke visie, evenwicht tussen afspraken en speelplezier, inrichting van de ruimte… Alle neuzen in dezelfde speelse richting!
Annelies, Diensthoofd Jeugd, BornemWat vertellen ‘oer-kleuters’ Jip en Janneke ons over de leefwereld van 3-6 jarigen? Heel wat! In deze sessie brainstormen we een waslijst speelideeën die net écht zijn, fantasie prikkelen en kleuters
In samenwerking met de VVSG“Met simpele materialen kan je allerlei ideeën verzinnen. Door samen te spelen en te testen zie ik wat er allemaal mogelijk is. Ik ga alvast op zoek naar planken, buizen en een autoband voor in de opvang."
Deelneemster sessie ‘spelen met loose parts’ op de BOENK-beursHoe kunnen we scoutsleiding prikkelen om avontuurlijker te spelen? Met die vraag gingen we aan de slag met de vormingsploeg van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Met heel wat uitproberen én reflectie over hoe ze deze boodschap zelf kunnen uitdragen.
"We zijn dan ook blij om met hen te kunnen samenwerken voor www.speelbank.be, de online databank vol speelactiviteiten voor baby’s, peuters en kleuters."
Hilde, Vlaamse Vereniging voor Steden en GemeentenWe gaan aan de slag met hun jaarthema ‘Scoutmoedig’. Hoe daag je kinderen uit om positief hun grenzen te verleggen? Hoe daag je kinderen, van jong tot oud, in gewone groepen en in de Akabe-werking, uit om positief hun grenzen te verleggen? Hoe verzin je leuke speelideeën met dat extra shot uitdaging?
“Ik ben blij dat we kinderen kunnen prikkelen om hun grenzen te verleggen. Tijdens deze vorming hebben we heel wat ideeën opgedaan om uitdagender en avontuurlijker te spelen in onze kinderopvang. Top!
Kinderbegeleidster BKO Heusden-Zolder.Hoe bouw je een aantrekkelijke speelruimte in 4 minuten, enkel met tafels en stoelen? Het is één van de actieve werkvormen tijdens onze sessie ‘Speelhoeken’. Zie je het piratenschip ☺? Stap voor stap werken we met jullie aan leuke inrichting van de ruimte, boordevol speelkansen en fantasie voor kinderen.
“Hier krijgen we echt energie van. Het doet heel veel zin krijgen om de komende maanden en jaren onze werking verder te verbeteren."
Begeleider BKO Beernem na de presentatie van ons auditverslag rond speelkansenInspiratie op? Speelmakers to the rescue: in de sessie ‘Spelen, spelen, spelen’ testen we een pak nieuwe speelideeën: binnen en buiten, voor jonge en oudere kinderen... Je krijgt ze daarna mee in een handige bundel, goed voor uren plezier.
Overal in Vlaanderen houden we een warm pleidooi om kinderen gevarieerd, vrij en avontuurlijk te laten spelen. In samenwerking met de Gezinsbond en Huizen van het Kind inspireren we ouders, grootouders en iedereen die het horen wil.
Een Facebookgroep met meer dan 300 kant-en-klare ideeën om bij je thuis met je kinderen uit te testen. Van en voor ouders.
We bouwden aan een speelvisie en aan heel wat concrete stappen richting meer speelkansen. Straffer en leuker spelen bij kinderopvangdienst Infano, dankzij ons intensief traject voor al hun coördinatoren en pedagogisch medewerkers.
Een tijdje geleden verzamelde ik voor een beurs van Kind & Gezin allerlei ‘loose parts’: los materiaal dat uitnodigt om ermee te spelen. Het los materiaal dat ik verzamelde moest dienen voor een sessie ‘buiten spelen’ voor kinderbegeleiders. Nog voor ik alles in de auto kon laden, zag mijn dochter Lena (4 jaar) alles staan.
Amke Bailleul, Speelconsulent SpeelmakersHet moet één van mijn hoofdactiviteiten geweest zijn toen ik 7 was: de tuin in, schop in de hand en graven maar. We hadden elk een aparte put trouwens, mijn zus en ik. Geen discussies over wie er eerst mag, wie er wint, wie de beste krijgt. Elk een put, klaar.
Bart Straetman, Speelconsulent SpeelmakersVul je mailadres in en ontvang boeiend en speels nieuws van Speelmakers.