Wil je het speelplezier van kinderen thuis verhogen? Volg dan onze gratis online cursussen en verspreiden ze verder bij andere (groot)ouders. Ontdek er alles over en help mee ouders te inspireren.
Loose parts play is tegelijk simpel en geniaal: met een grote variatie aan losse materialen, zorg je ervoor dat kinderen zelf hun spel vormgeven. Omdat we bij Speelmakers zo hard geloven in deze manier van spelen, gaven we 2 gratis webinars. Herbekijk ze snel!
Spelen met loose parts is helemaal hot! Landschapsarchitect Simon Nicholson wist het al in de jaren ’70; de leukste speelomgeving voor kinderen is er eentje die ze zelf maken. Geen afgelikte speeltuigen waar ze na enkele keren proberen het trucje meteen van doorhebben, maar een inspirerende en uitdagende hoop los materiaal. Gegarandeerd meer fantasie, creativiteit en speelplezier voor elk kind. Niets wordt alles!
Overal in Vlaanderen houden we een warm pleidooi om kinderen gevarieerd, vrij en avontuurlijk te laten spelen. In samenwerking met de Gezinsbond en Huizen van het Kind inspireren we ouders, grootouders en iedereen die het horen wil. Bij jou op locatie of online in een webinar, alles kan. Lees hier wat de deelnemers ervan vonden!
Wist je dat een speeltuin veel meer kan zijn dan de schommel, de bank en de wipkip? En dat er zelfs een hele organisatie achter kan zitten? In Nederland pakken ze het helemaal anders aan én werkt het!
'Mama... doe je mee?' of 'Papa... wat gaan we doen?' Heb je het gevoel dat je kind moeilijk tot zelfstandig spelen kan komen?
Het geheim? Maak een speelsetting! Met een meubel, wat speelgoed en materiaal dat je in huis hebt. Je kinderen zijn zo vertrokken en jij zet een stap achteruit. We geven je 12 concrete ideeën, met 1 eenvoudige tafel!
Zie je hoe je kind tijdens het spelen soms dezelfde handelingen herhaalt? Op en af - in en uit - heen en weer vervoeren - ... Speelschema's zijn het speel-DNA van je kind en ideaal om als ouder te stimuleren!
Ik zag hoe mijn dochter de keukenlade open en dicht deed. En nog eens, en nog eens. Vlak daarna haalde ze er alle plastiek potjes uit. Ik hoorde mezelf zeggen 'stop daarmee!'
“Mogen we naar buiten?” “Nee, het regent.” Einde gesprek en kinderogen vol onbegrip. Nochtans hunkeren die kinders van jou naar buiten spelen. Lopen en ravotten, springen en rollen, zingen en roepen! Je vindt buiten zoveel meer kansen en ruimte dan gewoon binnen. (En als je 1000uurdedeuruit wilt, dan ga je toch òòk eens je neus moeten buitensteken als het regent!). Speelconsulenten Bart en Amke vertellen waarom buitenspelen tijdens slecht weer òòk een keigoed idee is!
Is het vaak een strijd om je kinderen te laten opruimen? Ligt het speelgoed overal, zelfs al na enkele minuten spelen? Veel moeite voor weinig effect? Toch maar zelf doen dan, na veel pogingen?
Met 1 veeg onder de zetel komen altijd weer stukken speelgoed boven. Op een kwartier tijd kunnen de kinderen een massa speelgoed bovenhalen, en er vooral weinig mee doen. Doorheen de jaren neemt het speelgoed hier altijd maar meer kasten en bergruimte in. En binnenkort komt de Sint er weer aan, ze zijn hun verlanglijstjes aan het maken… Hebben ze niet al zoveel?
Laat je kind buiten eens goed ravotten en er gaat een nieuwe wereld voor hem open. Buiten is er meer plaats, zijn er massa’s meer mogelijkheden én meer zuurstof. Maar wij moederkes en vaderkes zien buiten vooral ook méér risico’s.
1000UurDeDeurUit? Amke Bailleul, speelconsulent bij Speelmakers, to the rescue! Ze heeft één missie: overal in de wereld kinderen aanzetten tot spelen, het liefst van al in de buitenlucht. Alle tips & tricks om die 1000 uur te overleven, vind je hieronder. Kleine disclaimer: je kinderen zullen niet de enige zijn die afscheid moeten nemen van hun fleecedekentje en de televisie, sorry!
't Is tof in den hof voor je kinderen! Ook op herfstige dagen. Misschien dan zelfs nog meer. Want door de regen en het vallen van de bladeren, valt er heel wat meer te plodderen in de tuin dan op een droge zomerdag wanneer dat klein klein kleuterke moeders bloemekes niet mag afplukken. Euhm, horen we jullie al denken, moet ik heel mijnen hof dan maar laten omploegen door mijn kinders? Euhm, neen. We leggen je uit hoe dan wel!
Mogen kinderen nog wel vuil worden? Even geleden kwam deze vraag op een vorming naar boven. Na wat brainstormen komt plots het idee: we richten een sponzenbroekskesfront op!
Knutselen en creatief bezig zijn, is vaak een torenhoog cliché. Een voorbeeld opzoeken en dat exact namaken. Om dan het 'werkje' mooi tentoon te stellen. Of kan het toch beter? Wat als we knutselen zouden zien als je eigen speelwereld bouwen, creatief denken en materiaal combineren? Hoe kan je daar als ouder op inzetten?
Een tijdje geleden verzamelde ik voor een beurs van Kind & Gezin allerlei ‘loose parts’: los materiaal dat uitnodigt om ermee te spelen. Het los materiaal dat ik verzamelde moest dienen voor een sessie ‘buiten spelen’ voor kinderbegeleiders. Nog voor ik alles in de auto kon laden, zag mijn dochter Lena (4 jaar) alles staan.
Amke Bailleul, Speelconsulent SpeelmakersHet moet één van mijn hoofdactiviteiten geweest zijn toen ik 7 was: de tuin in, schop in de hand en graven maar. We hadden elk een aparte put trouwens, mijn zus en ik. Geen discussies over wie er eerst mag, wie er wint, wie de beste krijgt. Elk een put, klaar.
Bart Straetman, Speelconsulent SpeelmakersVul je mailadres in en ontvang boeiend en speels nieuws van Speelmakers.