Spelen en Opgroeien

Of we de medewerkers van agentschap Opgroeien van de Vlaamse overheid konden inspireren rond spelen? Yes, we can! Een heerlijk diverse groep van verpleegkundige, psychopedagogen, sociaal werkers, gezinsondersteuners uit de dienstverlening van Kind en Gezin, als beleidsmedewerkers uit verschillende thema’s en ondersteuners vanuit kinderopvang en jeugdhulp. Uit alle hoeken van de organisatie, van beleid tot praktijk,.. ze waren er allemaal.

Lees meer
Vorming 'procesgericht werken'

Tijdens de vorming ‘procesgericht werken’ leggen we de focus op het speelproces en de beleving van kinderen, in plaats van op het resultaat.

Lees meer
De Blauwe Lelie koos voor meer speelimpulsen

Speelmakers Bart en Suzanne gingen een jaar lang met vier locaties van de Buitenschoolse Kinderopvang van De Blauwe Lelie (Brugge) aan de slag rond het thema speelimpulsen. Speelimpulsen zijn kleine prikkels die het spelen van kinderen nóg leuker maken. Door het geven van speelimpulsen kan je als begeleider een grote meerwaarde betekenen voor het speelplezier van kinderen.

Lees meer
14 dingen die je gedaan moet hebben voor je 2,5 bent

Met de kinderbegeleiders van Zorg Leuven brainstormden we een speelse bucketlist voor peuters. Het doel? Prikkelende ideeën lanceren die je in de opvang kan doen. Klik om 'm meteen te downloaden en te gebruiken.

Lees meer
Online leren: leuk en bruikbaar voor kinderbegeleiders

"In de cursus 'een rugzak vol speelimpulsen' kregen we een heldere uitleg, stap voor stap. De opdrachten die we kregen waren leuk om te doen en werkten goed om ons creatief te doen denken! We hebben de output vorige zomer volop in onze werking gebruikt en passen de werkvormen ook toe als we nieuwe ideeen willen verzinnen"

Rumeysa en Beyza van BKO 't Klim-Op-Ke Heusden-Zolder
Lees meer
Spelen en leren komen samen in de zomerschool

De coronacrisis zette heel wat kinderen en jongeren onder druk, zowel op schoolgebied als op gebied van vrije tijd. Thuisonderwijs vergrootte de leerachterstanden en vrijetijdsmogelijkheden werden beperkt. Het inrichten van zomerscholen moest hierop een antwoord bieden. Toch wel een uitdaging: hoe geef je leermomenten vorm op een moment dat vrije tijd en zomergevoel zouden moeten zegevieren? We voegden de kracht van spelen toe aan de zomerscholen!

Lees meer
Lezing ‘Help, ik verveel mij’

Overal in Vlaanderen houden we een warm pleidooi om kinderen gevarieerd, vrij en avontuurlijk te laten spelen. In samenwerking met de Gezinsbond en Huizen van het Kind inspireren we ouders, grootouders en iedereen die het horen wil. Bij jou op locatie of online in een webinar, alles kan. Lees hier wat de deelnemers ervan vonden!

Lees meer
Hoe stimuleer je zelfstandig spelen?

'Mama... doe je mee?' of 'Papa... wat gaan we doen?' Heb je het gevoel dat je kind moeilijk tot zelfstandig spelen kan komen?

Lees meer
Op naar meer speelkansen en taalstimulering in de voorschoolse opvang

In het project 'leren op de werkvloer' ondersteunden we in opdracht van VVSG en samen met oMvorming 16 lokale besturen rond 'educatieve ondersteuning'. We gingen aan de slag met onthaalouders en kinderdagverblijven. Een begeleiding richting speelsere interactie met kinderen, nieuwe ideeën om kinderen te prikkelen én taalstimulering. Bekijk de video met de prikkelende resulaten van deze trajecten!

Lees meer
Online leermodules voor kindbegeleiders

Met onze speelse online leermodules voor kindbegeleiders kan je zo aan de slag. Wist je dat we er eentje maakten over speelimpulsen, over tijdelijke speelssettings en speeltalent? Helemaal Speelmakers-stijl, maar dan bij je thuis. Ervaringsgericht, plezant en leerrijk!

Lees meer
Stimuleer het spelen van je kind, met deze handige tool

Zie je hoe je kind tijdens het spelen soms dezelfde handelingen herhaalt? Op en af - in en uit - heen en weer vervoeren- ... Speelschema's zijn het speelDNA van je kind en ideaal om als ouder te stimuleren!

Lees meer
Hét inzicht om het spelen van je kinderen te begrijpen

Ik zag hoe mijn dochter de keukenlade open en dicht deed. En nog eens, en nog eens. Vlak daarna haalde ze er alle plastiek potjes uit. Ik hoorde mezelf zeggen 'stop daarmee!'

Lees meer
Het regent. Dus we gaan buitenspelen!

“Mogen we naar buiten?” “Nee, het regent.” Einde gesprek en kinderogen vol onbegrip. Nochtans hunkeren die kinders van jou naar buiten spelen. Lopen en ravotten, springen en rollen, zingen en roepen! Je vindt buiten zoveel meer kansen en ruimte dan gewoon binnen. (En als je 1000uurdedeuruit wilt, dan ga je toch òòk eens je neus moeten buitensteken als het regent!). Speelconsulenten Bart en Amke vertellen waarom buitenspelen tijdens slecht weer òòk een keigoed idee is!

Lees meer
'Chill, alles komt goed' of 'Pas-toch-es-op'?

Laat je kind buiten eens goed ravotten, en er gaat een nieuwe wereld voor hem open. Buiten is er meer plaats, zijn er massa’s meer mogelijkheden én meer zuurstof. Maar wij moederkes en vaderkes zien buiten vooral ook méér risico’s.

Lees meer
Gratis vorming voor de kinderopvang van lokale besturen

... dankzij het Vormingsfonds van VVSG. Benieuwd welke vormingen we kunnen geven?

Lees meer
Procesbegeleiding ‘speelkwaliteit’

“Verandering brengt weerstand? Dat is dan zonder Bart gerekend. Aanstekelijk enthousiasme, een oneindige stroom aan voorbeelden en toch een duidelijk doel... "Speelmakers zijn een perfecte mix tussen theorie en praktijk!" Tijdens dit traject in de buitenschoolse opvang in Bornem werken we aan meer speelkansen: een sterke visie, evenwicht tussen afspraken en speelplezier, inrichting van de ruimte… Alle neuzen in dezelfde speelse richting!

Annelies, Diensthoofd Jeugd, Bornem
Vorming ‘Origineel aanbod voor kleuters’

Wat vertellen ‘oer-kleuters’ Jip en Janneke ons over de leefwereld van 3-6 jarigen? Heel wat! In deze sessie brainstormen we een waslijst speelideeën die net écht zijn, fantasie prikkelen en kleuters aanzetten tot spelen

In samenwerking met de VVSG
Audit ‘Speelkansen’ in de buitenschoolse kinderopvang

“Hier krijgen we echt energie van. Het doet heel veel zin krijgen om de komende maanden en jaren onze werking verder te verbeteren."

Begeleider BKO Beernem na de presentatie van ons auditverslag rond speelkansen

© 2022 Speelmakers CV - BTW BE 0689.927.742 - info@speelmakers.be - privacy policy - cookie policy - sitemap Quoted: Websites met méér
Kom bij de Speelmakers-bende!

Vul je mailadres in en ontvang boeiend en speels nieuws van Speelmakers.