Spelen met alles wat los zit? Dat kan met een junk playground!

Spelen met loose parts is helemaal hot! Landschapsarchitect Simon Nicholson wist het al in de jaren ’70; de leukste speelomgeving voor kinderen is er eentje die ze zelf maken. Geen afgelikte speeltuigen waar ze na enkele keren proberen het trucje meteen van doorhebben, maar een inspirerende en uitdagende hoop los materiaal. Gegarandeerd meer fantasie, creativiteit en speelplezier, voor elk kind. Niets wordt alles!

Lees meer
Vorming 'procesgericht werken'

Tijdens de vorming ‘procesgericht werken’ leggen we de focus op het speelproces en de beleving van kinderen, in plaats van op het resultaat.

Lees meer
Vorming 'Niets wordt alles'

Tijdens het najaar van 2021 trokken we met een autokoffer vol kartonnen dozen, buizen, behangpapier, bubbelplastiek, boomschijven,… door Vlaanderen voor de Kinderopvangcaravan Baby en Peuter van VVSG.

Lees meer
De Blauwe Lelie koos voor meer speelimpulsen

Speelmakers Bart en Suzanne gingen een jaar lang met vier locaties van de Buitenschoolse Kinderopvang van De Blauwe Lelie (Brugge) aan de slag rond het thema speelimpulsen. Speelimpulsen zijn kleine prikkels die het spelen van kinderen nóg leuker maken. Door het geven van speelimpulsen kan je als begeleider een grote meerwaarde betekenen voor het speelplezier van kinderen.

Lees meer
Kinderherfst

Iedere keer als het herfst wordt, zakt de moed me in de schoenen. Bij iedere windstoot zie ik een honderdtal bladeren van de bomen vallen. Wanneer ik ze eindelijk allemaal richting de korf heb geveegd, dwarrelt de volgende lading over mij heen. Ik voel me net Sisyphus die voor de zoveelste keer zijn steen naar boven rolt.

Van onze huiscolumnist
Lees meer
14 dingen die je gedaan moet hebben voor je 2,5 bent

Met de kinderbegeleiders van Zorg Leuven brainstormden we een speelse bucketlist voor peuters. Het doel? Prikkelende ideeën lanceren die je in de opvang kan doen. Klik om 'm meteen te downloaden en te gebruiken.

Lees meer
Online leren: leuk en bruikbaar voor kinderbegeleiders

"In de cursus 'een rugzak vol speelimpulsen' kregen we een heldere uitleg, stap voor stap. De opdrachten die we kregen waren leuk om te doen en werkten goed om ons creatief te doen denken! We hebben de output vorige zomer volop in onze werking gebruikt en passen de werkvormen ook toe als we nieuwe ideeen willen verzinnen"

Rumeysa en Beyza van BKO 't Klim-Op-Ke Heusden-Zolder
Lees meer
Vorming 'Uitdagend knutselen'

Knutselplezier beleven en nieuwe ideeën opdoen, daar gaat het over in deze sessie! Met 6 grote, uitdagende en prikkelende knutselconcepten zetten we kinderbegeleiders in actie. Daarna reflecteren we over hoe we knutselen zien in de werking: allemaal netjes aan tafel en gestructureerd, of mag het toch wat meer rock-en-roll?

Lees meer
Lezing ‘Help, ik verveel mij’

Overal in Vlaanderen houden we een warm pleidooi om kinderen gevarieerd, vrij en avontuurlijk te laten spelen. In samenwerking met de Gezinsbond en Huizen van het Kind inspireren we ouders, grootouders en iedereen die het horen wil. Bij jou op locatie of online in een webinar, alles kan. Lees hier wat de deelnemers ervan vonden!

Lees meer
Elke dag vrij spelen in je buurt

Wist je dat een speeltuin veel meer kan zijn dan de schommel, de bank en de wipkip? En dat er zelfs een hele organisatie achter kan zitten? In Nederland pakken ze het helemaal anders aan én werkt het!

Lees meer
Zo krijg je je kind leuk aan het spelen!

Het geheim? Maak een speelsetting! Met een meubel, wat speelgoed en materiaal dat je in huis hebt. Je kinderen zijn zo vertrokken en jij zet een stap achteruit. We geven je 12 concrete ideeën, met 1 eenvoudige tafel!

Lees meer
Online leermodules voor kindbegeleiders

Met onze speelse online leermodules voor kindbegeleiders kan je zo aan de slag. Wist je dat we er eentje maakten over speelimpulsen, over tijdelijke speelssettings en speeltalent? Helemaal Speelmakers-stijl, maar dan bij je thuis. Ervaringsgericht, plezant en leerrijk!

Lees meer
Stimuleer het spelen van je kind, met deze handige tool

Zie je hoe je kind tijdens het spelen soms dezelfde handelingen herhaalt? Op en af - in en uit - heen en weer vervoeren- ... Speelschema's zijn het speelDNA van je kind en ideaal om als ouder te stimuleren!

Lees meer
Hét inzicht om het spelen van je kinderen te begrijpen

Ik zag hoe mijn dochter de keukenlade open en dicht deed. En nog eens, en nog eens. Vlak daarna haalde ze er alle plastiek potjes uit. Ik hoorde mezelf zeggen 'stop daarmee!'

Lees meer
Gratis vorming voor de kinderopvang van lokale besturen

... dankzij het Vormingsfonds van VVSG. Benieuwd welke vormingen we kunnen geven?

Lees meer
Welk knutseltype is jouw kind?

Knutselen en creatief bezig zijn is vaak een torenhoog cliché. Een voorbeeld opzoeken en dat exact namaken. Om dan het 'werkje' mooi tentoon te stellen. Of kan het toch beter? Wat als we knutselen zouden zien als je eigen speelwereld bouwen, creatief denken en materiaal combineren? Hoe kan je daar als ouder op inzetten?

Lees meer
Project ‘Van voortuin naar speelruimte’

Samen met ouders, kinderen en buurtbewoners ontwerpen we speelse voortuinen: een tipi, buitenkeuken of hangmat: alles kan! Kinderen gaan sneller bij elkaar spelen in deze veilige overgangszone tussen thuis en buurt. Een project in samenwerking met Kind en Samenleving.

Lees meer
Spelen met ‘loose parts’ - buitenbaby's Kind en Gezin

“Met simpele materialen kan je allerlei ideeën verzinnen. Door samen te spelen en te testen zie ik wat er allemaal mogelijk is. Ik ga alvast op zoek naar planken, buizen en een autoband voor in de opvang."

Deelneemster sessie ‘spelen met loose parts’ op de BOENK-beurs
Lees meer
Honderden concrete spelideeën op de Speelbank!

"Speelmakers weet aar spelen echt over gaat. We zijn dan ook blij om met hen te kunnen samenwerken voor www.speelbank.be, de online databank vol speelactiviteiten voor baby’s, peuters en kleuters."

Hilde, Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten
Lees meer
Vorming ‘Spelen, spelen, spelen’

Inspiratie op? Speelmakers to the rescue: in de sessie ‘Spelen, spelen, spelen’ testen we een pak nieuwe speelideeën: binnen en buiten, voor jonge en oudere kinderen... Je krijgt ze daarna mee in een handige bundel, goed voor uren plezier.

Facebookgroep ‘Speelideeën voor thuis’

Een Facebookgroep met meer dan 300 kant-en-klare ideeën om bij je thuis met je kinderen uit te testen. Van en voor ouders.

Lees meer
Vormingstraject ‘Speelkwaliteit’ bij Infano

We bouwden aan een speelvisie en aan heel wat concrete stappen richting meer speelkansen. Straffer en leuker spelen bij kinderopvangdienst Infano, dankzij ons intensief traject voor al hun coördinatoren en pedagogisch medewerkers.

Lees meer
De vergeten kunst der putten graven

Het moet één van mijn hoofdactiviteiten geweest zijn toen ik 7 was: de tuin in, schop in de hand en graven maar. We hadden elk een aparte put trouwens, mijn zus en ik. Geen discussies over wie er eerst mag, wie er wint, wie de beste krijgt. Elk een put, klaar.

Bart Straetman, Speelconsulent Speelmakers
Lees meer

© 2022 Speelmakers CV - BTW BE 0689.927.742 - info@speelmakers.be - privacy policy - cookie policy - sitemap Quoted: Websites met méér
Kom bij de Speelmakers-bende!

Vul je mailadres in en ontvang boeiend en speels nieuws van Speelmakers.