Avontuurlijk spelen zorgt voor een positieve drive in heel onze werking

Bij Familia in Genk zetten we stevig in op avontuurlijk spelen. Met 4 locaties, meer dan 30 kinderbegeleiders, 3 teamcoaches en 1 coordinator BKO gingen we aan de slag. Een grondig veranderingsproces op alle niveaus.

Lees meer
Gratis webinars - loose parts play

Loose parts play is tegelijk simpel en geniaal: met een grote variatie aan losse materialen, zorg je ervoor dat kinderen zelf hun spel vormgeven. Omdat we bij Speelmakers zo hard geloven in deze manier van spelen, gaven we 2 gratis webinars. Herbekijk ze snel!

Lees meer
Spelen met alles wat los zit? Dat kan met een junk playground!

Spelen met loose parts is helemaal hot! Landschapsarchitect Simon Nicholson wist het al in de jaren ’70; de leukste speelomgeving voor kinderen is er eentje die ze zelf maken. Geen afgelikte speeltuigen waar ze na enkele keren proberen het trucje meteen van doorhebben, maar een inspirerende en uitdagende hoop los materiaal. Gegarandeerd meer fantasie, creativiteit en speelplezier voor elk kind. Niets wordt alles!

Lees meer
Vorming 'Niets wordt alles'

Tijdens het najaar van 2021 trokken we met een autokoffer vol kartonnen dozen, buizen, behangpapier, bubbelplastiek, boomschijven … door Vlaanderen voor de Kinderopvangcaravan Baby en Peuter van VVSG.

Lees meer
Het regent. Dus we gaan buitenspelen!

“Mogen we naar buiten?” “Nee, het regent.” Einde gesprek en kinderogen vol onbegrip. Nochtans hunkeren die kinders van jou naar buiten spelen. Lopen en ravotten, springen en rollen, zingen en roepen! Je vindt buiten zoveel meer kansen en ruimte dan gewoon binnen. (En als je 1000uurdedeuruit wilt, dan ga je toch òòk eens je neus moeten buitensteken als het regent!). Speelconsulenten Bart en Amke vertellen waarom buitenspelen tijdens slecht weer òòk een keigoed idee is!

Lees meer
'Chill, alles komt goed' of 'Pas-toch-es-op'?

Laat je kind buiten eens goed ravotten en er gaat een nieuwe wereld voor hem open. Buiten is er meer plaats, zijn er massa’s meer mogelijkheden én meer zuurstof. Maar wij moederkes en vaderkes zien buiten vooral ook méér risico’s.

Lees meer
#1000UurDeDeurUit met de tips van Speelmakers

1000UurDeDeurUit? Amke Bailleul, speelconsulent bij Speelmakers, to the rescue! Ze heeft één missie: overal in de wereld kinderen aanzetten tot spelen, het liefst van al in de buitenlucht. Alle tips & tricks om die 1000 uur te overleven, vind je hieronder. Kleine disclaimer: je kinderen zullen niet de enige zijn die afscheid moeten nemen van hun fleecedekentje en de televisie, sorry!

Lees meer
Je tuin speelklaar maken, het hele jaar door

't Is tof in den hof voor je kinderen! Ook op herfstige dagen. Misschien dan zelfs nog meer. Want door de regen en het vallen van de bladeren, valt er heel wat meer te plodderen in de tuin dan op een droge zomerdag wanneer dat klein klein kleuterke moeders bloemekes niet mag afplukken. Euhm, horen we jullie al denken, moet ik heel mijnen hof dan maar laten omploegen door mijn kinders? Euhm, neen. We leggen je uit hoe dan wel!

Lees meer
Het sponzenbroekskesfront

Mogen kinderen nog wel vuil worden? Even geleden kwam deze vraag op een vorming naar boven. Na wat brainstormen komt plots het idee: we richten een sponzenbroekskesfront op!

Lees meer
Gratis vorming voor de kinderopvang van lokale besturen

... dankzij het Vormingsfonds van VVSG. Benieuwd welke vormingen we geven?

Lees meer
Vorming ‘avontuurlijk spelen’ in kinderopvang Heusden-Zolder

“Ik ben blij dat we kinderen kunnen prikkelen om hun grenzen te verleggen. Tijdens deze vorming hebben we heel wat ideeën opgedaan om uitdagender en avontuurlijker te spelen in onze kinderopvang. Top!"

Kinderbegeleider BKO Heusden-Zolder.
Risicovol spelen bij Scouts & Gidsen Vlaanderen

We gaan aan de slag met hun jaarthema ‘Scoutmoedig’. Hoe daag je kinderen uit om positief hun grenzen te verleggen? Hoe daag je kinderen, van jong tot oud, in gewone groepen en in de Akabe-werking, uit om positief hun grenzen te verleggen? Hoe verzin je leuke speelideeën met dat extra shot uitdaging? 

Lees meer
Spelen met ‘loose parts’ - buitenbaby's Kind en Gezin

“Met simpele materialen kan je allerlei ideeën verzinnen. Door samen te spelen en te testen zie ik wat er allemaal mogelijk is. Ik ga alvast op zoek naar planken, buizen en een autoband voor in de opvang."

Deelneemster sessie ‘spelen met loose parts’ op de BOENK-beurs
Lees meer
Over spelen met los materiaal

Een tijdje geleden verzamelde ik voor een beurs van Kind & Gezin allerlei ‘loose parts’: los materiaal dat uitnodigt om ermee te spelen. Het los materiaal dat ik verzamelde moest dienen voor een sessie ‘buiten spelen’ voor kinderbegeleiders. Nog voor ik alles in de auto kon laden, zag mijn dochter Lena (4 jaar) alles staan.

Amke Bailleul, Speelconsulent Speelmakers
Lees meer
De vergeten kunst der putten graven

Het moet één van mijn hoofdactiviteiten geweest zijn toen ik 7 was: de tuin in, schop in de hand en graven maar. We hadden elk een aparte put trouwens, mijn zus en ik. Geen discussies over wie er eerst mag, wie er wint, wie de beste krijgt. Elk een put, klaar.

Bart Straetman, Speelconsulent Speelmakers
Lees meer

© 2024 Speelmakers CV - BTW BE 0689.927.742 - info@speelmakers.be - privacy policy - cookie policy - sitemap Quoted: Websites met méér
Kom bij de Speelmakers-bende!

Vul je mailadres in en ontvang boeiend en speels nieuws van Speelmakers.