Spelen met alles wat los zit? Dat kan met een junk playground!

Spelen met loose parts is helemaal hot! Landschapsarchitect Simon Nicholson wist het al in de jaren ’70; de leukste speelomgeving voor kinderen is er eentje die ze zelf maken. Geen afgelikte speeltuigen waar ze na enkele keren proberen het trucje meteen van doorhebben, maar een inspirerende en uitdagende hoop los materiaal. Gegarandeerd meer fantasie, creativiteit en speelplezier, voor elk kind. Niets wordt alles!

Lees meer
Vorming 'procesgericht werken'

Tijdens de vorming ‘procesgericht werken’ leggen we de focus op het speelproces en de beleving van kinderen, in plaats van op het resultaat.

Lees meer
Vorming 'Niets wordt alles'

Tijdens het najaar van 2021 trokken we met een autokoffer vol kartonnen dozen, buizen, behangpapier, bubbelplastiek, boomschijven,… door Vlaanderen voor de Kinderopvangcaravan Baby en Peuter van VVSG.

Lees meer
De Blauwe Lelie koos voor meer speelimpulsen

Speelmakers Bart en Suzanne gingen een jaar lang met vier locaties van de Buitenschoolse Kinderopvang van De Blauwe Lelie (Brugge) aan de slag rond het thema speelimpulsen. Speelimpulsen zijn kleine prikkels die het spelen van kinderen nóg leuker maken. Door het geven van speelimpulsen kan je als begeleider een grote meerwaarde betekenen voor het speelplezier van kinderen.

Lees meer
Kinderherfst

Iedere keer als het herfst wordt, zakt de moed me in de schoenen. Bij iedere windstoot zie ik een honderdtal bladeren van de bomen vallen. Wanneer ik ze eindelijk allemaal richting de korf heb geveegd, dwarrelt de volgende lading over mij heen. Ik voel me net Sisyphus die voor de zoveelste keer zijn steen naar boven rolt.

Van onze huiscolumnist
Lees meer
14 dingen die je gedaan moet hebben voor je 2,5 bent

Met de kinderbegeleiders van Zorg Leuven brainstormden we een speelse bucketlist voor peuters. Het doel? Prikkelende ideeën lanceren die je in de opvang kan doen. Klik om 'm meteen te downloaden en te gebruiken.

Lees meer
Online leren: leuk en bruikbaar voor kinderbegeleiders

"In de cursus 'een rugzak vol speelimpulsen' kregen we een heldere uitleg, stap voor stap. De opdrachten die we kregen waren leuk om te doen en werkten goed om ons creatief te doen denken! We hebben de output vorige zomer volop in onze werking gebruikt en passen de werkvormen ook toe als we nieuwe ideeen willen verzinnen"

Rumeysa en Beyza van BKO 't Klim-Op-Ke Heusden-Zolder
Lees meer
Vorming 'Uitdagend knutselen'

Knutselplezier beleven en nieuwe ideeën opdoen, daar gaat het over in deze sessie! Met 6 grote, uitdagende en prikkelende knutselconcepten zetten we kinderbegeleiders in actie. Daarna reflecteren we over hoe we knutselen zien in de werking: allemaal netjes aan tafel en gestructureerd, of mag het toch wat meer rock-en-roll?

Lees meer
Het kan wél - wat leerde je uit de corona-fase?

De hele coronafase zorgde ongetwijfeld voor een strech-situatie in de buitenschoolse kinderopvang, bij iedereen: begeleiding, organisatie, kinderen en ouders pasten zich aan. Meerdere keren nieuwe regels, bubbels maken, materiaal ontsmetten, looproutes aanpassen. Wat betekent dit voor speelkansen van kinderen? Hoe kunnen we behouden wat sterk is?

Lees meer
Zo krijg je je kind leuk aan het spelen!

Het geheim? Maak een speelsetting! Met een meubel, wat speelgoed en materiaal dat je in huis hebt. Je kinderen zijn zo vertrokken en jij zet een stap achteruit. We geven je 12 concrete ideeën, met 1 eenvoudige tafel!

Lees meer
Online leermodules voor kindbegeleiders

Met onze speelse online leermodules voor kindbegeleiders kan je zo aan de slag. Wist je dat we er eentje maakten over speelimpulsen, over tijdelijke speelssettings en speeltalent? Helemaal Speelmakers-stijl, maar dan bij je thuis. Ervaringsgericht, plezant en leerrijk!

Lees meer
Stimuleer het spelen van je kind, met deze handige tool

Zie je hoe je kind tijdens het spelen soms dezelfde handelingen herhaalt? Op en af - in en uit - heen en weer vervoeren- ... Speelschema's zijn het speelDNA van je kind en ideaal om als ouder te stimuleren!

Lees meer
Opruimen met jonge kinderen: 8 haalbare tips!

Is het vaak een strijd om je kinderen te laten opruimen? Ligt het speelgoed overal, zelfs al na enkele minuten spelen? Veel moeite voor weinig effect? Toch maar zelf doen dan, na veel pogingen?

Lees meer
Veel speelgoed? Weinig focus? Draai het om!

Met 1 veeg onder de zetel komen altijd weer stukken speelgoed boven. Op een kwartier tijd kunnen de kinderen een massa speelgoed bovenhalen, en er vooral weinig mee doen. Doorheen de jaren neemt het speelgoed hier altijd maar meer kasten en bergruimte in. En binnenkort komt de Sint er weer aan, ze zijn hun verlanglijstjes aan het maken… Hebben ze niet al zoveel?

Lees meer
#1000UurDeDeurUit met de tips van Speelmakers

1000UurDeDeurUit? Amke Bailleul, speelconsulent bij Speelmakers, to the rescue! Ze heeft één missie: overal in de wereld kinderen aanzetten tot spelen, het liefst van al in de buitenlucht. Alle tips & tricks om die 1000 uur te overleven, vind je hieronder. Kleine disclaimer: je kinderen zullen niet de enige zijn die afscheid moeten nemen van hun fleecedekentje en de televisie, sorry!

Lees meer
Gratis vorming voor de kinderopvang van lokale besturen

... dankzij het Vormingsfonds van VVSG. Benieuwd welke vormingen we kunnen geven?

Lees meer
Welk knutseltype is jouw kind?

Knutselen en creatief bezig zijn is vaak een torenhoog cliché. Een voorbeeld opzoeken en dat exact namaken. Om dan het 'werkje' mooi tentoon te stellen. Of kan het toch beter? Wat als we knutselen zouden zien als je eigen speelwereld bouwen, creatief denken en materiaal combineren? Hoe kan je daar als ouder op inzetten?

Lees meer
Spelen met ‘loose parts’ - buitenbaby's Kind en Gezin

“Met simpele materialen kan je allerlei ideeën verzinnen. Door samen te spelen en te testen zie ik wat er allemaal mogelijk is. Ik ga alvast op zoek naar planken, buizen en een autoband voor in de opvang."

Deelneemster sessie ‘spelen met loose parts’ op de BOENK-beurs
Lees meer
Over spelen met los materiaal

Een tijdje geleden verzamelde ik voor een beurs van Kind & Gezin allerlei ‘loose parts’: los materiaal dat uitnodigt om ermee te spelen. Het los materiaal dat ik verzamelde moest dienen voor een sessie ‘buiten spelen’ voor kinderbegeleiders. Nog voor ik alles in de auto kon laden, zag mijn dochter Lena (4 jaar) alles staan.

Amke Bailleul, Speelconsulent Speelmakers
Lees meer
De vergeten kunst der putten graven

Het moet één van mijn hoofdactiviteiten geweest zijn toen ik 7 was: de tuin in, schop in de hand en graven maar. We hadden elk een aparte put trouwens, mijn zus en ik. Geen discussies over wie er eerst mag, wie er wint, wie de beste krijgt. Elk een put, klaar.

Bart Straetman, Speelconsulent Speelmakers
Lees meer

© 2022 Speelmakers CV - BTW BE 0689.927.742 - info@speelmakers.be - privacy policy - cookie policy - sitemap Quoted: Websites met méér
Kom bij de Speelmakers-bende!

Vul je mailadres in en ontvang boeiend en speels nieuws van Speelmakers.